Bezlepková cviklová torta so smotanovou-karamelovou polevou


Och tá nádherná farba! Chvíľu, keď šľahala cesto som si nebola istá čo z toho vyjde. Ale akonáhle som ju ochutnala všetky pochybnosti boli zažehnané. Viete aká je úžasná?! Mňam. Verím, že aj zarytých konzervatívnych koláčikomilov by som s touto tortou presvedčila...



Ingrediencie

cesto:
500 g uvarenej cvikly
250 g kukuričnej múky (polenty)
2 lyžičky kypriaceho prášku
4 vajíčka
100 g hnedého cukru
2 lyžice masla
2 lyžice zmäknutého kokosového oleja
1 lyžica maku
1 lyžica ľubovoľných semiačok
poleva:
250 ml kyslej smotany
4 lyžice slaného karamelu


Príprava

1. Vychladenú cviklu ošúpeme a rozomixujeme ponorným mixérom.
2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
3. Zmiešame si cviklu, kukuričnú múku, kypriaci prášok, maslo, olej, semiačka a mak.
4. Vyšľaháme žĺtka s cukrom a z bielkov urobíme sneh. 
5. Zmiešame žĺtkovú zmes s tou cviklovou a pomaly primiešame sneh z bielkov.
6. Dáme piecť na asi 50 minút.
7. Vyšľaháme kyslú smotanu s karamelom. Po upečení a vychladnutí nalejeme na tortu a necháme vychladiť v chladničke.


Poznámka

  1. Tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie.